10 FAKTA TENTANG FIBROID YANG PERLU KITA TAHU

December 07, 2014
Assalamualaikum semua, Ujie adalah bekas pesakit fibroid. Kalau diingatkan semula tarikh 24 May 2013 tarikh keramat fibroid ujie dibuang, ya Allah kalau boleh dicegah dari sekarang tolong cegah, cabaran ujie yang masih bujang belum pernah melahirkan anak dan ketumbuhan fibroid membesar di dalam rahim tanpa dsedari mencecah lebih kurang 13 diemeter dalam keadaan bulat dan rahim ujie terpaksa di bedah untuk mengeluarkan fibroid tersebut. 

Ketahuilah bahawa membuang fibroid adalah sangat sakit, menurut DR Nazri - pakar sakit puan yang merawat dan membuang fibroid ujie (KPJ Selangor) fibroid ada berbagai jenis, ketulan besar dalam rahim iaitu darah yang membeku dalam rahim, ketulan kecil - kecil dalam dan luar rahim (amat sukar dikesan dan rawatan yang lama) dan ketulan cecair (hanya air - lagi bahaya), fibroid yang tumbuh dalam rahim ujie adalah ketulan darah yang besar membeku dalam rahim menjadi daging.
Nasib baik rahim ujie masih lagi berjaya diselamatkan Alhamdulillah...Gambar : Fibroid dan batu karang yang dibuang dari ujie


Gambar : Pembedahan Fibroid Ujie (Sumber Dr Nazri )

Gambar : Ujie hari pertama dimasukkan ke ward (KPJ Selangor) 


Gambar: Sebelum pembedahan, bilik MRI dan x-ray 


Gambar : Sedar sepenuhnya selepas 2 hari pembedahan


10 Fakta Fibroid :
  1. Mengikut kajian, ketumbuhan fibroid dialami oleh 40% kaum wanita tetapi cuma 20% dari golongan ini yang betul betul memerlukan rawatan.
  2. Sekiranya ada ahli keluarga terdekat anda mengidap fibroid, risiko anda untuk mendapat fibroid adalah 3 kali ganda lebih tinggi.
  3. Tumbesaran fibroid bergantung sepenuhnya kepada hormon estrogen yang dirembeskan dengan banyak selepas puberti. Jadi ia tidak pernah tidak pernah dikesan pada kanak kanak dan saiz fibroid mengecut selepas menopos disebabkan kekurangan estrogen.
  4. Fibroid membesar semasa hamil disebabkan rembesan hormon estrogen yang tinggi yang dikeluarkan oleh uri. Walaubagaimanapun ia bukan alasan untuk pembedahan cesarean. Kebanyakan dari wanita berfibroid masih boleh bersalin secara normal.
  5. Gejala yang kerap dikaitkan dengan fibroid adalah aliran haid yang banyak dan sengugut.
  6. Anemia adalah salah satu komplikasi serius fibroid
  7. 80% wanita yang mengidap fibroid tidak mempunyai sebarang gejala. Diagnosa selalunya dibuat secara tidak sengaja.
  8. Keterukkan gejala fibroid tidak berkait secara langsung dengan saiz atau bilangan fibroid tetapi tempat pada rahim dimana ia tumbuh.
  9. Fibroid adalah di antara sebab utama Histerektomi iaitu pembedahan buang rahim.
  10. Diagnosa fibroid dengan senang boleh dibuat dengan mengunakan mesin ultrasound

Apa pun marilah kita mencegah sebelum parah kos pembedahan bukan ratusan tapi ribuan, harus di fikir juga darah dalam bank darah adalah terhad untuk buat pembedahan macam ni, disebabkan jenis darah Ujie menpunyai limited dalam stock bank darah Ujie terpaksa menunggu sehingga bekalan ada lebih kurang 10 pain darah diperlukan (6 pain sebelum pembedahan dan 3 pain semasa pembedahan, 1 pain selepas pembedahan). Kos pembedahan semuanya RM 28,700 , kalau ada GL (Insurance by company) tidak apa tapi kalau tanggung sendiri ??? Rawatan susulan setiap 3 bulan sehingga hari ini.

Sekian perkongsian untuk hari ini. 

Love Ujie
017-6530616Post a Comment
Harzie. Powered by Blogger.